FLAVIO TOGNI

Witte tijgers, gevleugelde olifanten uit een mythologische (circus) wereld, tientallen galopperende paarden. De wereld van circusster Flavio Togni is er een van fantasie, originaliteit van het leven met en tussens zijn dieren. Een leven dat hij zich al als kleine jongen eigen maakte.

Flavio Togni wordt alom gezien als een van de grote circusvedetten in de wereld. Gedurende zijn carriere trad hij vrijwel dagelijks op voor een publiek van zo’n vijfduizend mensen, in meer dan vijftien verschillende landen. We kunnen ons geen dieren voorstellen die zo vaak op reis zijn geweest dan de olifanten en paarden van Flavio van Las Vegas tot de Eifeltoren, van Brooklyn bridge tot de Arena van Verona, van de Berlijnse Muur tot het Coliseum in Rome.

Geheel in de traditie van de Togni familie stapte Flavio al heel jong in de circuspiste. En als een kleine tarzan ontwikkelde hij een bijzondere band met de circusdieren. Flavio bleek een ingeboren “gevoel “ te hebben voor de dieren om hem heen. Zijn ooms Bruno en Willy werden zijn mentors in het circus. Onder hun leiding werd er dagelijks getraind. Maar het was grootvader Ferdinando die, met zijn onmisbare adviezen, de uiteindelijke supervisie hield. Flavio’s grote kans kwam in 1976 toen Prins Rainier van Monaco het American Circus uitnodigde om met haar olifanten deel te nemen aan het internationale Circusfestival in Monte-Carlo. Flavio, net 16 jaar oud, presenteerde de dikhuiden in de manège. En zijn optreden werd een sensationeel succes. De jonge dierenleraar kreeg uit handen van Prinses Stephanie de Zilveren Clown uitgereikt. Vanaf dat ogenblik is de ster van Flavio Togni alleen maar gestegen.

Op dit moment is hij waarschijnlijk de meest onderscheiden circusartiest in de wereld. In 1983 ontving hij voor de tweede keer een Zilveren Clown in Monte Carlo, dit keer voor zijn gecombineerde dressuur van olifanten en paarden. In 1988 volgde de hoofdprijs van het Circusfestival in het Poolse Katowice, het jaar daarop de “la Briglia d’Oro” op het

90-ste Festival “Fiera Cavali” in Verona en in 1992 werd hij geërd met de Platinum Circus Ring op het “Gran Premio del Circo”  van Milaan. In 1993 werd Flavio onderscheiden met de Oscar Carré-Trofee in Amsterdam.

Zijn doel ? Steeds weer nieuwe dierendressuur te presenteren aan het publiek. Gedurende zijn carriere werkte hij met een scals aan paarden, olifanten, panters, luipaarden, tijgers en neushoorns.

In 1991 haalt hij de hele Amerikaanse pers met zijn gecombineerde act met een neushoorn en een zwarte panter. Een unieke prestatie. Humane dressuur staat daarbij bovenaan. Voor zijn werk en trainingstechnieken met in gevangenschap geboren circusdieren heeft Flavio Togni, ook in kringen van dierenkenners, internationale waardering geoogst. In datzelfde jaar 1990 kon Flavio nog een unieke prestatie op zijn naam schrijven. Hij mocht zich de eerste Italiaanse artiest noemen die, met een serie van 150 voorstellingen in het legendarische Madison Square Garden optrad. In verlichte mega-letters straalde zijn naam op Broadway. Ondanks al die successen en de status van “superster” blijft Flavio volop betrokken bij de grotere en kleinere beslommeringen en werkzaamheden van het American Circus, dat hij inmiddels samen met zijn familie leidt.

En de familie die is en blijft de drijvende kracht achter het succes van het American Circus. Voor elk nummer dat Flavio instudeert neemt hij zeker twee, drie jaar de tijd en traint dagelijks minimum vier uur om een optimaal vertrouwen tussen mens en dier op te bouwen. En is de band compleet, dan is het tijd voor de aankleding van het nieuwe nummer. Niets wordt aan het toeval overgelaten, elk detailwordt zorgvuldig bestudeerd.

De kostuums, de muziek, de speciale lichteffecten. Het moet perfect zijn  en altijd weer beter dan de vorige keer.

back...