AMERICAN CIRCUS HISTORY

Het AMERICAN CIRCUS werd begin deze eeuw opgericht door J.D. Morton, maar het zou nog tot 1963 duren voordat Europa van dit bijzondere circusconcept mocht genieten.

In dit jaar sloegen een aantal beroemde circusdirecties de handen in elkaar en “importeerden” het immense circusbedrijf . Carola Williams eigenaresse en directrice van het befaamde Duitse circus Williams, de circus / theaterdirecteuren van het Spaanse gezelschap van Feijoo & Castilla en de veel gelauwerde Italiaanse circusfamilie van Ferdinando Togni, zorgden voor een nieuwe Amerikaans / Europese circussensatie.

In 1977 nam Enis Togni – Ferdinando’s jongste zoon – samen met zijn familie de beslissing van zijn leven. Hij besloot de soloproducent van het AMERICAN CIRCUS te worden.

Enis plande een drie jaar durende tour door Italië, Duitsland en Spanje. Maar het succes was zo overweldigend dat een nieuw belangrijk besluit snel genomen was. Enis besloot een permanente “unit” van het Amerikaanse bedrijf in Europa te crëren. En door de jaren heen, is het AMERICAN CIRCUS uitgegroeid tot een internationaal circusbegrip.

Het AMERICAN CIRCUS tourde ondermeer door Nederland, Frankrijk, België, ex-Joegoslavië, Luwemburg, Griekenland, Oostenrijk, Polen, Groot-Brittanië en Rusland.

Om de drie jaar wordt er een nieuwe produktie aan het publiek gepresenteerd. Heel wat thema’s zijn inmiddels in de circuspistes gepasseerd : « Christopher Colombus », naar aanleiding van de ontdekking van Amerika, “Sneeuwwitje” en de zeven dwergen,

“Van het oude Rome tot het jaar 2000”, etc …

Dit zijn slechts enkele namen uit een lange lijst. En het zijn natuurlijk niet alleen de thema’s die het publiek moeten boeien. Het AMERICAN CIRCUS is er trots op dat het, door de jaren heen, veel beroemde circusnamen in haar midden heeft gehad. De legendarische Günther Gebel Williamstrad op in de American-piste, evenals luchtacrobaat Elvin Bale, de beroemde vliegende trapeze groep Don Martinez, de fenomenale Rastelli clowns, leeuwentrainer Pablo Noël, de met prijzen overladen Balkanski – springplankacrobaten en nog vele, vele andere beroemde circussterren.

En dan zijn er natuurlijk de Togni’s zelf. Inmiddels is het alweer de derde generatie van de beroemde familie die in de piste de toon aangeeft. Met als absolute vedette niemand minder dan Flavio Togni. Een van de hoogtepunten van de American – circusgeschiedenis en een speciale grote eer voor de Togni-familie was een speciaal circusoptreden voor Zijne Heiligheid de Paus, in de beroemde Sala Nervi Hal van het Vaticaan. Zo koestert het circus nog veel meer bijzondere herinneringen. In 1989 was de circusstad “symbolisch getuige” van de val van de Berlijnse muur. De gigantische circustent stond op dat historische ogenblik niet ver van de Brandenburger Tor.

Een jaar later vierde het AMERICAN CIRCUS, met in de hoofdrol Flavio Togni, triomfen in het beroemde New Yorkse Madison Square Garden. Zes weken lang vonden maar liefst 20 000 bezoekers dagelijks hun weg naar het circusspektakel. En vorig jaar werd de gloednieuwe, futuristische tent van het circus ingewijd op het Rode Plein in Moskou. Meer dan 500 stenen waarover zoveel militaire parades hadden gemarcheerd, moesten worden verwijderd om plaats te maken voor de ankers van het enorme tentencomplex.

Het AMERICAN CIRCUS heeft er traditionneel altijd naar gestreefd het publiek de allerbeste en humane dierendressuur te tonen, in al haar verscheidenheid.

Maar de ongekroonde koning van het circus blijft natuurlijk het Paard.

Er gaat geen produktie voorbij zonder dat de familie Tognie een speciale ode aan het paard brengt. Traditie en vernieuwing horen bij elkaar. En het AMERICAN CIRCUS blijft zich voortdurend vernieuwen, om het publiek iedere keer weer te kunnen entertainen en verbazen met pure circuskunst.

back...